velikost písma: A +/ A/ A -

Trénujeme paměť

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 1

Je sice pravda, že si s postupem věku pamatujeme hůře a méně. Nezřídka si ale za to můžeme sami. Chce to trénink!

Také máte pocit, že se vám paměť čím dál více zhoršuje? A jak je možné, že soused o generaci starší ten problém nemá? A kam jsem dala klíče? A co jsem to vlastně chtěla koupit?… Připadá vám to notoricky známé? Asi jako stovkám a možná tisícovkám dalších.

Tipy zijemenaplno.cz:

Zajímejte se o dění kolem sebe
Sledujte zprávy, diskutujte o nich s přáteli. Komentujte, argumentujte.

Čtěte
Knihy, časopisy, noviny. Obnovujete si tak aktivně jazykovou paměť. Během života spoustu jmen a slov zapomenete, protože jste je prostě nepoužívali a mozek je jako nepotřebné vymazal.

Luštěte
Křížovky, rébusy, sudoku. Hrajte stolní hry – pexeso, karty. Cokoli, jen když u toho musíte přemýšlet, pamatovat si.

Obohacujte svůj slovník
Všimli jste si, kolik nových slov se v našem jazyce v posledních dvaceti letech objevilo? Například jen v souvislosti s výpočetní technikou. Zajímejte se o novinky, dejte si vysvětlit, co znamenají. Vyprávějte o nich přátelům.

Zpívejte si
Neposlouchejte jen pasivně rádio, ale vybavte si melodie a slova oblíbených písní z mládí. Nevadí, že nemáte školený hlas, v koupelně to nikomu vadit nebude.

Pište
Dopisy, emaily. Při této činnosti musíte uspořádat myšlenky a soustředit se.

Studujte
Třeba jazyky nebo se přihlaste na univerzitu třetího věku. Teď už nemusíte mít stres ze zkoušek. Naopak procvičíte paměť a navážete nová přátelství.

Soustřeďte se na to, co právě děláte
Spoustu rutinních činností vykonáváme automaticky a nevěnujeme jim pozornost. A potom nám výlet pokazí utkvělá představa hořícího bytu, protože jsme nezastavili plyn na sporáku. Před odchodem z domu si v duchu nebo nahlas říkejte, co právě děláte. „Zastavuji plyn. Zamykám. Klíče dávám do tašky….“

Používejte mnemotechnické pomůcky
Zejména když si potřebujete zapamatovat nějaké číslo či adresu. Například 6378 – zkratka z prvních písmen číslic dá známé školní „šetři se osle“. Nebo číslo 339236 si zapamatujete tak, že najdete vzájemný vztah mezi číslicemi – 3x3 = 9, 2x3= 6.

Utvořte si příběh
Když si máte zapamatovat několik nesourodých slov, zkuste je spojit do jednoduchého příběhu. Příklad: Máte nechat vyměnit pneumatiky, zajít na oběd a vyzvednout lístky do divadla. Příběh tedy může být: Když jsem dnes obědval, na jídelním lístku měli jitrnice, tlusté jako pneumatiky.

Vizualizujte
Máte si zapamatovat například adresu: Jarní 18. Představte si rozkvetlou ulici a v ní sebe samu, když vám bylo 18.

Cvičte, choďte, plavte...
Ne nadarmo se říká „ve zdravém těle zdravý duch“. Mozek se okysličí a má více různorodých podnětů, než když pasivně sedíte před televizorem.

Spěte
Když máte problémy se spaním, sami nejlíp víte, jak se to projeví na psychice a na zapomínání. Pokud problém přetrvává, zkuste bylinné čaje před spaním (meduňka, kozlík) nebo pastilky z bylinných směsí. Nesahejte hned po prášcích, které vás mohou utlumovat i během dne.

Jezte zdravě
Železo, zinek a bór jsou minerály, jejichž nedostatek se může projevit na soustředění a vybavování. Dopřejte si pro svůj mozek alespoň tři porce zeleniny denně (bór) a červeného masa týdně (železo). Cenné minerály pro mozek najdete také v sóje, ořeších a semíncích (slunečnice, len).

Zkuste potravní doplňky
Prastarý strom ginko biloba, jehož listy dokonce připomínají svým tvarem mozek, rozšiřuje cévy a prokrvuje celý organismus a tedy i mozek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.