velikost písma: A +/ A/ A -

Cestujeme s vnoučaty

Autor: Jana Moravcová | komentářů: 2

Babi, dědo, pojedeme spolu na výlet? Věta, které se tak trochu bojíte a zároveň se těšíte, že budete trávit čas se svými nejdražšími. Poradíme vám, jak se na cestování připravit, abyste si společné chvíle užili jak vy, tak i vaše malá zlatíčka.

Nejdřív musíte mít jasno, kolik času chcete vnoučatům (ale i sobě) věnovat. Jestli s nimi jedete na dovolenou poprvé, je lepší vyrazit na kratší dobu. Před cestou se můžete tak trochu připravit o víkendech (maminka s tatínkem víkendové „volno“ jistě ocení).

Kam a čím?
Nabídka destinací je neomezená. Platí pravidlo, že čím méně času máte, tím bližší destinaci byste si měli vybrat. Je zbytečné zkracovat si příjemné chvilky na dovolené nekonečně dlouhým cestováním. Při výběru destinace se nemusíte omezovat jen na nabídku cestovních kanceláří, můžete jet vlastním autem, linkovým autobusem, vlakem nebo letět letadlem pravidelnou linkou.

Letadlo je rychlé a pohodlné, ale nesmíte zapomenout, že dítě mladší 2 let nemá nárok na vlastní sedadlo, proto vám bude při letu sedět na klíně. Před odletem je možné vyžádat u aerolinií speciální postýlku, ale ne vždy je to z kapacitních důvodů možné. Malé děti by při vzletu a přistání neměly spát, aby mohly vyrovnávat tlak v uších, proto je dobré vzít s sebou dudlík nebo cucavé bonbóny. Řada leteckých společností má připraveny dětské cestovní balíčky s potravinami a nápoji vhodnými pro děti a drobnými hračkami.

Výhodou cestování autem je velká volnost, která skrývá rizika způsobená únavou řidiče a rozmrzelostí dětí z dlouhé cesty. Proto při cestě autem na delší vzdálenost cestu rozvrhněte na 2 či více dní a navštivte zajímavá místa. Vnoučata i vy se projdete a únava rychle zmizí.

Vlak i autobus ve srovnání s automobilem skýtají větší prostor a možnost pohybu. Už se děti nudí a vám otékají nohy? Projděte se mezi sedadly. Také můžete vymyslet spoustu zábavy. Nevýhodou je delší doba cestování a v autobuse pro děti málo časté zastávky.

Tipy pro snadné cestování nejdete zde.

Jede celá rodina
Čím více dětí, tím více dospělých. Jeden dospělý by měl mít na starost maximálně dvě malé děti, případně mohou vypomoci starší vnoučata. Ideální stav nazvěme slovy „jede celá rodina“. Vždyť taková dovolená u moře společně s vašimi dětmi i vnoučaty je dokonalou příležitostí, jak příjemně strávit společné dny, na které doma není moc času. Nejlépe si odpočinete vy i rodiče, když se budete při hlídání dětí střídat. „Mladí“ vyrazí večer na skleničku nebo si zatancovat a vy pohlídáte malé nezbedy dopoledne, když rodiče dospávají. Odpoledne zase bude patřit vám a vzájemně se na sebe budete těšit.

Babi, dědo, kdy už tam budeme?
Malé děti vydrží v klidu jen pár minut a tak je potřeba během cesty je nějak zabavit, aby neměly dlouhou chvíli. Opakovat si můžete básničky nebo zpívat písničky. I knížka pohádek zabaví na relativně dlouhou dobu. Doma by neměl zůstat oblíbený medvídek či hračka. V letadlech bývá monitor, kde si děti mohou přehrávat nejrůznější filmy, hrát hry nebo poslouchat muziku. Když s sebou vezmete pastelky, fixy a kus papíru, uvidíte, že děti dokážou kreslit velmi dlouho. A vzpomínáte si na skládačky z papíru?

Všechny články z rubriky cestování najdete zde.

Bolí mě bříško
Před cestou je potřeba se informovat na možná zdravotní rizika. S malými dětmi je dobré se vyvarovat exotických destinací, a to nejen díky možným nemocem, ale také kvůli délce letu. Změna stravy často způsobí průjem. V restauraci proto vybírejte jídla podobná domácí stravě, dětem podávejte ovoce se slupkou, kterou oloupete. Dbejte také na dostatečný pitný režim, preferujte balenou vodu. Pokud se vyskytnou zdravotní obtíže, měli byste mít po ruce léky proti horečce a bolesti, dezinfekci, náplasti a obinadla. Když se vydáte k moři nebo na hory, přibalte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Vhodné je také očkování proti žloutence typu A, a to i do evropských destinací včetně Středomoří. Nakonec očkování se hodí i v Čechách. Nezapomeňte na cestovní zdravotní pojištění a finanční rezervu (cca 100 – 200 eur), protože za péči u lékaře v zahraničí se i přes sjednané pojištění někdy platí a vynaloženou částku vrátí při předložení účtu pojišťovna až v Čechách. V zemích Evropské unie je v řadě státních zdravotnických zařízení uznávána i naše „modrá“ kartička zdravotního pojištění a budete ošetřeni zdarma.

Na co si budeme hrát?
Než se vydáte na cestu, naplánujte si společně s vnoučaty předběžný program. Ona sama vám prozradí, co by je bavilo. Určitě jim dopřejte co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu, třeba krátkou projížďku na kole (protažení ztuhlých kloubů udělá dobře i vám), procházku po pláži či skotačení v bazénu. Využijte své znalosti a při procházkách poznávejte rostliny a živočichy. Nebo můžete naučit své miláčky nová říkadla či písničky. Když vám nakonec dojdou síly a inspirace (někdy i nervy), v mnoha hotelích vám pomohou dětské programy, děti zabaví divadelní představení, hry ve vodě, na hřišti nebo dětská diskotéka. K dispozici jsou také hlídací koutky pro nejmenší.

I když se vyskytnou nějaké drobné chybičky, nepropadejte panice. Uvidíte, že až se vrátíte domů, budete vy i vnoučata nad fotkami vzpomínat jen na to hezké a příjemné.

Kam dál?
Kdo vám pomůže s vnoučaty?
Kam a s kým na dovolenou?
Revoluční podrážka na bolesti zad
Energie - klíč ke zdraví
Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou

Cestujete s vnoučaty? Jaké aktivity vaše milíáčky zaručeně zabaví? Poraďte ostatním čtenářům, jak zvládnout náročnou cestu s malými dětmi, přímo pod článkem, nebo si založte diskuzní fórum.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?