velikost písma: A +/ A/ A -

Za zlatou rybkou na poloostrov Hel

Autor: Alexandra Videmannová | komentářů: 2

Baltské pobřeží, to je moře lemované bílými písečnými plážemi, s pohádkovými borovými háji. Když se zeptáte Poláků, kterou část pobřeží mají ze všeho nejraději, z valné většiny vás odkážou na poloostrov Hel.

Hel je 35 km dlouhý písečný poloostrov mezi bouřícím Baltským a klidným Malým mořem. Má podobu nekonečně dlouhé kosy. Mezi břehy se vejde jen úzká silnice, železniční jednokolejka a několik stromů. Pevnina měří v některých místech země pouhé dvě stovky metrů. Při větších mořských bouřích tak její nejužší části občas zmizí pod mořskou hladinou a před sebou opět máte ostrov, jak býval kdysi zakreslen v mapách.

Stříbrnou? Raději zlatou!
Když jsem v roce 1960 slavila 6. narozeniny, rodiče mi přivezli z dovolené na Helském poloostrově stříbrný přívěšek mořské rybky a také moje první jeansy. Musím přiznat, že mě dárky naprosto okouzlily. Zatímco z jeansů jsem po roce vyrostla, přívěšek na krku se leskl ještě 10 let a jako němý svědek se se mnou, dospívající slečnou, opět vypravil na Hel. S rodiči jsme procestovali vlakem skoro celé pobřeží od západu na východ, a tak jsem viděla Swinoujšcie, Szczecin, Kolobzeg, Dartowo, Ustku, Wladyslawowo, Hel i tři nejznámější města Gdyni, Sopoty a Gdaňsk. Jednou ze zastávek byl i Helský poloostrov. Tam při potápění náhle zmizel můj milovaný přívěšek, jako by se chtěla stříbrná rybka dostat mezi své příbuzné. Zbytek dne se mnou nic nebylo a stále jsem se potápěla se šnorchlem a brýlemi s vidinou, že ho určitě najdu. Bohužel… Tatínek rozhodl, že půjdeme hledat ten zapadlý krámeček na samém konci městečka Hel, kde můj přívěšek před 10 roky koupil. A věřte nevěřte, on tam nejen stál, ale prodávali zde stále přívěšky lákavých tvarů. Nechyběla ani „moje“ rybka. Tatínek s maminkou ani minutu nezaváhali a koupili mi zlatou. Mám ji dodnes.

Návraty
Do Polska jsem se vrátila znovu letos na jaře. Pouť jsem začala ve městě s tisíciletou historií v Gdaňsku, kdysi nazývaném „Aurea Porta“ – zlatá brána. Bylo to v době, kdy tento nejdůležitější obchodní přístav Baltského moře patřil mezi hanzovní města. Jeho bohatství plynulo zejména z trhu s obilím vyváženého do celé západní Evropy. Minulost města názorně dokumentují památky různých epoch – obranná opevnění, městské hradby, brány, paláce a monumentální chrámy.

Turisty nejnavštěvovanější částí je tzv. Hlavní město – stará část Gdaňsku, oblast historické Královské stezky, ubíraly se tudy slavnostní průvody polských monarchů. Ulice lemují bohatě zdobené zděné domy.Vévodí jím štíhlá Hlavní radnice města s vyhlídkovou věží. Její interiér je vyzdoben díly nizozemských a gdaňských umělců 16. století. Stejně reprezentativní budovou je i Artušův dvůr, svědectvím velkého bohatství pak Zlatý dům a symbolem přímořského města i Neptunova fontána. Určitě si také nenechte ujít nádherný pohled na charakteristický objekt tohoto města, který se objevuje na všech pohlednicích i malbách malířů, a tím je Źuraw – ve středověku největší přístavní jeřáb v Evropě. Malebnou Mariackou ulicí dojdeme k další dominantě města – monumentální bazilice Nejsvětější Panny Marie. Doporučuji výšlap asi 400 schodů na tento největší cihlový chrám na světě. Výhled na město z ptačí perspektivy vám bude dokonalou odměnou za vynaložené úsilí. Uvidíte nejen starodávný střed města, moderní budovy bank a obchodních domů v okolí, ale i vzdálenější přístav s množstvím jeřábů a obchodních lodí. Pokud si za pár zlotých vypůjčíte dalekohled, uvidíte jak na dlani i další sousední města Sopoty a Gdyni.

Trojměstí Gdaňsk–Sopoty–Gdyně
Další perlou gdaňského stavitelství je katedrála v Oliwě, jejíž výstavba začala již ve 12. století. Krásná je nejen napohled, ale za srdce chytí i při poslechu neopakovatelně znějících místních varhan. Jestli ve vás tento druh hudby vzbudí vzpomínky na sopotské festivaly, mohu vás ujistit, že v tomto městě budete, coby kamenem dohodil. Protože Gdaňsk, Sopoty i Gdyně tvoří srostlé trojměstí, jezdí mezi nimi každou chvíli vláček zvaný kolejka se spoustou zastávek.

Sopoty jsou dnes známy především jako lázeňské městečko s množstvím hotelů, sanatorií a lázeňských domů. Díky čistému ovzduší, kilometrům tras pro pěší, cyklisty i kolečkové bruslaře přímo na břehu moře se v poslední době toto městečko zařadilo k nejvíce navštěvovaným místům Polska. Díky několika hudebním festivalům, které se zde pořádají, jde o kulturní středisko, kam se sjíždějí milovníci operní i moderní hudby, ale i světoví malíři, fotografové i sochaři. V letních měsících jsou zdejší pláže obleženy hlava na hlavě.

Přečtěte si také: Dámská jízda za krásou

Nejmladším městem trojlístku je Gdyně, která byla dříve pouhou rybářskou vesnicí. Za 2. světové války zde Polsko vybudovalo velký přístav, kterému se přezdívá polský Hamburk. Pokud máte rádi vůni mořských dálek či křik racků, určitě se zastavte ve starém přístavu, kde již několik roků stojí plachetnice Dar Pomorza, kterou si můžete za vstupné prohlédnout do detailů. Město je známo vynikající úrovní Vysoké námořní školy. Měla jsem to štěstí vidět několik studentů při pravidelném cvičení spouštění a stahování plachet na obrovské plachetnici.

Windsurfing, kitesurfing a jiné sporty
Naposledy se dnes vrátíme na Hel. Dostanete se sem z Gdaňsku lodí nebo vlakem, který jede až na samý konec poloostrova do městečka Hel. Pokud zvolíte auto, vynechejte víkend, kdy je jediná silnice totálně ucpaná. Většinu návštěvníků poloostrova tvoří Poláci, kteří zde tráví dovolené ve stanech v některém z mnoha kempů, nebo jsou ubytováni v soukromí. Pro turisty je zde vyhrazena vždy nejméně jedna místnost v každém zdejším domě. Všichni se svorně koupou v chladném moři, jezdí na kolech, rybaří nebo se procházejí po borových lesích.

Přečtěte si také: Cyklistika pomáhá při depresi i nadváze


Dlouhé písečné pláže, vynikající povětrnostní podmínky, technické zázemí a co je pro mnohé velice důležité – snadná finanční dostupnost – vybízí k různému sportovnímu vyžití. Půjčoven surfařských prken, windsurfingů i nově velice populární sportovní disciplíny kitesurfingu najdete hned několik. Ochotní instruktoři (někteří mluví i česky) vás během několika lekcí naučí si s nezvladatelnými živly pohrát a zvýšit si adrenalin v krvi. Možnost zajezdit si na koni, či plachetnici zde využívá především bohatší vrstva Poláků nebo potomci původního německého obyvatelstva.


Přečtěte si také: U moře buďte aktivní

A že Hel milují i pěší turisté, dokládá návštěva bývalého gotického kostela ze 14. století, který byl přebudován na Muzeum mořského rybářství, či nedalekého 41,5 m vysokého majáku postaveného v době německé okupace. Ten po rekonstrukci v roce 2001 slouží v létě zároveň jako rozhledna. Jeho světlo je viditelné až do vzdálenosti 18 námořních mil. I milovníci vojenských památek si zde přijdou na své. Na celém poloostrově je nespočet obranných bunkrů z počátku 2. světové války, ve městě pak pomník jeho obráncům i Skanzen a Muzeum námořní obrany pobřeží.

Nezapomeňte i na helské fokárium pro mladé a nemocné tuleně. Celý komplex patří Gdaňské univerzitě, konkrétně fakultě biologie, geografie a oceánologie a je přístupný veřejnosti. A pokud budete v podvečer utrmácení, stačí si najít na nekonečné písečné pláži osamocené místo pod borovicemi a při pohledu na zapadající slunce a valící se vlny v klidu rozjímat.

Foto: autorka - almavi®

Kam dál?
Na túře s nohama v bavlnce
Kam a s kým na dovolenou?
Tipy pro snadné cestování
Kam v Bavorsku?
Medvědí král v zemi nikoho

Diskutujte s ostatními čtenáři na téma: Moje nejkrásnější dovolená. Vstup do diskuze zde. Napište nám o svých zážitcích také na facebook.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011