velikost písma: A +/ A/ A -

Holanďanky u nás doma

Autor: Ivana Panochová | komentářů: 1

Vybrat vhodného chovatele holandských minikoziček nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Přístup chovatelů je různý.



Někteří chovatelé se chovem těchto hospodářských zvířat zabývají dnes už jen okrajově, stáda nechávají dožít. Jiní se chovu věnují se stejným elánem jako dřív a rozšiřují stáda o skotačivá kůzlátka. Mláďata můžete odebrat od matky nejlépe ve stáří tří měsíců. Zodpovědný chovatel vám mláďata předá odčervená, označená ušními štítky a očkovaná proti katarální horečce. To je jediné onemocnění epidemiologického typu, které by se u koz mohlo vyskytnout.

Chovatele vybírejte srdcem
Návštěva chovatele vám hodně napoví – jak se ke zvířatům chová, mají-li zvířata jména, jsou-li chovaná v čistotě, jaké informace vám je ochoten poskytnout, mají-li zvířata pravidelnou péči veterináře, a pokud se zabývá ještě chovem jiným druhů zvířat, jak tyto chovy vypadají. Splňuje-li chovatel všechny vaše představy, nemusíte mít vyhráno. Důležité je, aby měl také vhodná zvířata k odběru. Větší pravděpodobnost je u chovů farmářského typu, protože více zvířat ve stádu předpokládá i větší počet mláďat. Nakonec jsem se při výběru chovatele řídila srdcem a vyplatilo se mi to.



Ideální postel pro kozy je palanda
V polovině dubna jsme vyrazili s manželem pro naše dvě kozí holky. Vybrané jsme je měli už z předchozí návštěvy. První byla černobílá ve stáří tří měsíců a druhá černá s bílou skvrnou na zadní noze ve věku čtyři a půl měsíce. Dostali jsme poslední cenné rady, vyřídili nezbytné papírování a kozy byly naše. Téměř tříhodinová cesta proběhla překvapivě dobře. Kozičky si lehly v bedně, tiskly se k sobě a v očekávání věcí příštích, ani nedutaly. Doma jsme je vypustili do připraveného výběhu, který si hned zvědavě prohlížely. Nový chlívek pokřtily sérií bobků a bez přemlouvání v něm strávily svou první noc. Teď se asi budete smát, ale kozy mají ve chlívku svou palandu. Mláďata se cítí bezpečně, když jsou zalezlá natěsno pod palandou, dospělá zvířata spí naopak nejraději nahoře.

Kozy mají mlsné huby
Před pořízením zvířat jsem se samozřejmě hodně zajímala o to, co kozy žerou, abych byla připravená. Překvapilo mě, jak jsou nenáročné. Ale pozor, vůbec to neznamená, že nejsou mlsné. V zimním období jim stačí seno, ale jsou také schopné kompletně „oholit“ kůru z kmenů stromů nebo větví keřů, po kterých bez problémů šplhají. Na jaře je nejvhodnější postupný přechod ze sena na trávu a v létě a na podzim plně postačí travnatá pastva. Ovšem i z trávy si kozy vybírají to, co jim nejvíc chutná např. pampeliškové listy nebo jetel. Jak jsem se později přesvědčila, nepohrdnou ani rybízem, ostružinami, jahodníkovými listy, listovým nejrůznějším keřů a stromů včetně jehličnanů nebo bylinami jako je šalvěj a dobromysl. Kozy prý také nejsou schopné rozeznat nebezpečí v podobě jedovatých bylin a rostlin, takže je vhodné před jejich pořízením důkladně prohlédnout zahradu. Chovatel mi rovněž nedoporučil podávání krmných granulí nebo pamlsků (tvrdý chleba, jablko, krmná řepa, vařené brambory atd.), protože kozy mají dost citlivé žaludky. Vlastně jsou to přežvýkavci a stejně jako kráva mají žaludků několik. Sehnat seno na konci zimní sezony se ukázalo jako velký problém. Měli jsme dva pytle od souseda a doufali, že tráva brzy vyroste.



I kozy jsou citlivé a náladové
Ještě vymyslet jména pro naše dvě nové kamarádky. Kozy jsou totiž hodně společenské a můžete je klidně naučit reagovat na přivolání nebo s nimi chodit na procházku jako se psem. Jména jsme sice vybírali ještě před tím, než jsme kozy přivezli, ale zakrátko jsme je změnili. Každá koza totiž měla určité povahové rysy, které se nedaly opominout. Starší černá byla hodně plachá a mračila se na nás jako bubák, a tak dostala jméno Bubu. Říkáme jí Bubina, a když je mimořádně roztomilá, tak Bubinka. Mladší černobílá byla od začátku mazlivá, takový malý bobek, a tak dostala jméno Rozinka. Když je protivná, říkáme jí Rozina. Věřte nebo ne, i kozy jsou náladové! Všechno vypadalo báječně a my se začali považovat za úspěšné chovatele. Bohužel se ukázalo, že nám zkušenosti opravdu chybí. O tom ale až příště.

Kam dál?
Holanďanky a já
Pejska, kočičku nebo třeba leguána?
Malý průvodce tradiční přípravou bylin

Odvážili byste se v dnešní době k chovu koz, nebo je to podle vás pouze starost navíc? Co si myslíte o chovu zvířat, jež nemají žádný hospodářský užitek? Diskutujte s ostatními ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.