velikost písma: A +/ A/ A -

Matky a dcery – kamarádky, nebo soupeřky?

Autor: Marie Šrámková | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Milují se i nenávidí. Jsou přítelkyně, ale někdy spolu dokážou i ostře soupeřit. Rozhodně vztah matky a dcery nebývá ‚procházkou růžovou zahradou‘. Proč je však právě tento přirozený vztah tolik komplikovaný?



„Běžně v životě žertujeme o tchyních, o vztazích mezi matkou a synem se popsali stohy papíru. Ale mnohem komplikovanější bývá vztah mezi matkou a dcerou,“ říká psycholožka Zdeňka Sládečková. „Vztah matky a dcery přitom v nemalé míře ovlivňuje životy obou. Od tohoto vztahu se může odvíjet psychika, sebevědomí, ale i přátelské či partnerské vztahy obou žen.“ Odborníci na psychologii často označují vztah matky a dcery nejsilnějším poutem na světě, a to v dobrém i zlém.
Ne vždycky jsou vztahy mezi matkami a dcerami harmonické, jak by se od dvou bytostí, které by si měly být nejbližší, očekávalo. Každá normální matka by chtěla být nejlepší kamarádkou své dcery, jenže zřídka se tohle přání mění v pravý opak. Dcery a matky si jsou v mnohém podobné. Nejen, že jsou obě ženy - jsou také podobně emocionálně založené a sdílejí stejné hodnoty, které se častěji než u synů týkají rodičovství a vztahů v rodině. A právě kvůli této podobnosti vzniká mezi nimi silné pouto. Ovšem dochází mezi nimi také častěji i ke konfliktům a střetům zájmů. Dcery tak žijí v neustálé představě, že své mamince se prostě nikdy nezavděčí a matky zas, že jsou jejich dcery nevděčné. Je to začarovaný kruh.
Instinktivní přání matky předat dceři své názory, záliby, životní stanoviska a vkus vyvolávají často reakce úplně opačné. Holčička, která až donedávna vzhlížela ke své matce pomalu jako k obrázku božímu, náhle otočí o 180 stupňů a stává se z ní soupeřka. Hubatá, neposlušná, věčně se hádající oponentka. Chová se k matce docela jinak než k otci.
Zdravá rivalita je v době dospívání docela normální a není potřeba si z toho dělat těžkou hlavu. Dcera si hledá své místo v životě, učí se zvládnout svou ženskou roli. V boji matka–dcera je ale velmi důležitá úloha otce. Měl by v ženském souboji stát na straně své ženy. Dost často to totiž bývá naopak, což může docela vážně narušit vztah mezi matkou a dcerou. Matka má na jednu stranu obavy o dceru a na stranu druhou je na ni rozzlobená, cítí se proti přesile „muž–dcera“ oslabená.

Vztah se postupně mění
V průběhu let se vztah mezi matkou a dcerou mění. Velmi důležitý moment nastává už v těhotenství, kdy hraje obrovskou roli, zda je miminko chtěné či nechtěné. Podobný význam mají i měsíce hned po narození, kdy lze hledat kořeny mnoha našich nálad, stavů a postojů. Později by měla matka dceři nastavit správnou míru intenzity závislosti na její osobě. Mezi nejnáročnější období vztahu mezi matkou a dcerou patří období dospívání. U dcery vycházejí na povrch okolnosti, kterých se rodiče na dítěti dopustili v útlém dětství. Dcery se navíc v matkách přestávají vzhlížet a začínají je kritizovat. Samy se stávají ženami a vůči svým matkám začínají být kritické, odmítají obvykle vše, co matka prosazuje. Většinou toto období brzy přejde a vztahy mezi matkou a dcerou se urovnají. Čím dříve matka přijme svou dceru za dospělou, dá jí volnost, ale i zodpovědnost, tím lepší vztahy budou mít spolu v budoucnosti. Pokud matka dceru neuzná dospělou a upře jí její právo svobodně rozhodovat, bude jejich vztah narušený po celý život. Ženy mezi sebou budou mít neustále nějaké konflikty, hádky a někdy vznikne i nenávist, a dokonce spolu matka s dcerou může úplně přestat komunikovat.

Jaká matka, taká Katka
Každá žena by si měla uvědomit, že ji má její máma ráda. I když svou lásku dává někdy dost podivně najevo. Často to však může být dáno psychickou nemocí anebo jen tím, že to prostě neumí jinak. „To, co ženy nenaučily jejich vlastní matky, jen dokážou naučit své dcery. Proto by si každá žena měla uvědomit, že za spoustu věcí, co jim na vlastních mámách vadilo, je dáno prostě tím, že to neuměly jinak,“ vysvětluje Zdeňka Sládečková. Podle psychologů je dobré, když si dcera před matkou vytvoří pomyslný obranný štít. „Pokud zůstanete v klidu, ukážete svou vnitřní sílu a vyhněte se jakékoliv polemice. Raději nic nezdůvodňujte a v žádném případě se nevracejte do minulosti a nic nevyčítejte,“ říká Sládečková. Pokud vás naopak matka zahrne výčitkami a otázkami, pak na ně nereagujte okamžitě. Raději počítejte do deseti a pak v klidu, jasně, stručně a konkrétně odpovídejte. Pokud možno vždy bez příměsi negativní emoce. Ani pláč nic neřeší. Lepší je se skrýt za svůj pomyslný štít a mlčet. Druhou možností je tzv. technika ‚otevřených dveří‘. Spočívá v tom, že souhlasíte se vším, co je možné a co vás nijak neohrožuje či zásadně nemění váš cíl. Proti systematickému souhlasu není dlouhodobě obrany. Většinou kritik raději sám změní téma, anebo zmlkne. Bez dobrého vztahu s matkou sice můžeme vést úspěšný a plnohodnotný život, ale nikdy nepoznáme ten slastný pocit zázemí a podpory, jaký nám může dát právě jen ona

Máte v rodině dobré vztahy? Nebo naopak problematické? Svěřte se na našem fóru nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Patří staří za volant
Jak se neztratit
Lék na poruchu erekce
Když muži mají své dny
Exotika na talíři
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne