velikost písma: A +/ A/ A -

Artróza postihuje více ženy

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 2

Užívat si poklidného stáří bez zbytečných bolestí – to je přání každého z nás. Jak předcházet bolestem kloubů? Pomůže pohyb a správná výživa!


Foto: iStock

Pomineme-li vrozené vady a poúrazové stavy, pak nejčastější příčinou bolestí kloubů je osteoartróza, zkráceně jako artróza. Je to degenerativní prvotně nezánětlivé kloubní onemocnění, jehož příčina dodnes nebyla jednoznačně objasněna. Do jisté míry jde o fyziologický proces, kdy se snížuje kvalita kloubní chrupavky jejím stárnutím a opotřebením. Chrupavka postupně ubývá, dochází k obnažení kosti pod ní, tvoří se cysty a kostní výrůstky na okrajích kloubních ploch. Nejčastěji se setkáváme s artrózou kolen, kyčlí, páteře, ramen a loktů. Onemocnění se projevuje zejména ráno bolestmi kloubu, typickým vrzotem při pobybu a omezením hybnosti postiženého kloubu.

Víte, že…?
• V našem těle je téměř 180 kloubů.
• Na povrch kloubů dolních končetin působí tlak, který čtyřnásobně převyšuje váhu lidského těla.
• Jakmile skončí růst, nastartuje se přirozené stárnutí, a tím také opotřebování kloubů.
• Osteoartróza postihuje více ženy v důsledku hormonálních změn při menopauze.


Jen u nás můžeme prokázat jisté známky artrózy přibližně u 80 % lidí starších padesáti let, příznaky pokročilejšího stádia onemocnění pak u více než 90 % lidí starších sedmdesáti let. Každým rokem je v České republice voperováno přes dvacet tisíc endoprotéz, a to hlavně kyčelního a kolenního kloubu. Kloubní náhrada je ale až to poslední řešení. Degenerativní poškození a řadu poranění kloubu dokáží lékaři ošetřit také pomocí tzv. artroskopie, operace, při které nedochází k velkému řezu, ale pouze k malým otvorům, kterými je vedená optika. Více informací naleznete ZDE.

Měli bychom být ke svým kloubům šetrní už od doby, kdy přestane růst naše kostra a začne stárnout. Vždyť na klouby dolních končetin je vyvíjen tlak, který převyšuje čtyřnásobně váhu lidského těla. Dopřejte proto kostem, chrupavkám a šlachám dostatek vitaminů, minerálních látek a kolagenu a hlavně přiměřeného pohybu. Pohyb totiž také v určité míře klouby vyživuje.

Čtěte také: Nenechte klouby „zrezivět“!

Jaká je prevence kloubních onemocnění?
1. snížení nadváhy
2. přiměřený pohyb, například plavání, chůze, jízda na kole
3. správná výživa bohatá na antioxidanty (vitamin C, E, zinek)
4. speciální doplňky stravy


Co se děje s chrupavkou?
Chrupavka je pojivová tkáň. Jejím hlavním úkolem se zpevňovat okolní tkáně a vyrovnávat otřesy. Je tuhá a zároveň pružná. Obsahuje větší množství mezibuněčné hmoty, kterou tvoří například kolagen, kyselina hyaluronová, proteoglykany a glykoproteiny. V našem těle je nejběžnější hyalinní chrupavka (kloubní), dále máme elastickou (např. ušní boltec) a vazivovou chrupavku (v meziobratlových ploténkách). Kvůli ztrátě hydratace přichází chrupavka o svou elasticitu a pevnost. To vede také ke změně tvaru kloubu. Následně se poškozují kloubní vazy a pouzdra, a oslabují se, či zkracují svaly. Artróza je bolestivé onemocnění, postižení se často vyhýbají pohybu, což vede k dalšímu oslabení svalů a kloubů.

Co kloubům škodí?
Nadměrná zátěž, která se dlouhodobě opakuje
Vrcholový sport – fotbal, vzpírání, squash, skoky do výšky, volejbal, tanec aj.
Nesprávná technika při sportu
Jednostranná zátěž
Náročná fyzická povolání – mnohé dělnické profese, práce vkleče
Sedavé zaměstnání
Úrazy – nejčastěji praskne meniskus
Nadměrná váha
Minimální pohyb
Stres


Trápí vás bolesti kloubů? Jak s tím bojujete? Svěřte se na našem fóru nebo na facebooku!

Kam dál?
Sportovat lze i s kily navíc
Revoluční podrážka na bolesti zad
Podzimní cvičení – návrat do tělocvičny
Vozatajství: v zápřahu koňské energie
Aikido – objevte umění samurajů

Zdroj:
www.wikipedie.cz
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Téma týdne