velikost písma: A +/ A/ A -

Znáte rakytník – vitaminovou bombu podzimu?

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 1

Maličké oranžové plody velikosti pecky ze švestek jsou doslova napěchovány vitaminy. V přírodě bychom těžko hledali ovoce s podobně vysokým obsahem zdraví prospěšných látek.

Rakytník řešetlákový je keř o výšce asi dva metry. Má zvláštní listy ve tvaru kopí šedozelené barvy. Najdeme jej spíše na jihu Evropy, ale v posledních letech se zabydluje v našich zahrádkách. Vzácně jej ale objevíme také ve volné přírodě. Oranžové šišaté plody, které vzdáleně připomínají jeřabiny, se sklízejí na začátku podzimu, kdy mají nejvíce léčivých látek.

Vitaminy, kam se podíváš
Plody rakytníku jsou doslova napěchovány vitamínem C a A. Jeden kilogram oranžových bobulek může obsahovat až 70! denních dávek vitamínu C pro dospělého člověka. Vitamínu A má více než proslulá mrkev. Kromě toho obsahuje i méně známý vitamín P, který ve spojitosti s vitamínem C chrání a posiluje kapiláry našich cév. Vyšším obsahem vitamínu E se nemůže pochlubit žádná jiná rostlina. Dále pak obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín K. Nechybí ani množství minerálních látek (zejména vápník a hořčík) i antioxidantů. Účinné látky jsou obsaženy rovněž v listech, kůře i semenech.

Čtěte také: Ginkgo probouzí paměť

Sklízení, skladování a použití
Pro domácí použití se sbírají především plody. Nejvhodnější období sklizně je za slunečného počasí od srpna až do pozdního podzimu, kdy je obsah účinných látek nejvyšší. Abychom jich zachovali co nejvíce, zpracujeme plody co nejrychleji. Nejlepší je zmrazování. Z plodů se vyrábí i marmeláda, sirup nebo se suší. K dostání je také rakytníkový olej s významným obsahem vitamínu E. Semena využívá kosmetický průmysl k získání antioxidantu oligoprokynaninu.

Čtěte také: Hudba stimuluje mozek a zpomaluje stárnutí

Zvyšuje imunitu, pomáhá v nemoci i při rekonvalescenci
O účincích této vitamínové bomby svědčí i fakt, že orientální medicína rakytník využívá již déle než tisíc let. Především jsou prokázané blahodárné účinky na celkové posílení organismu a prevenci četných onemocnění. Spekuluje se mj. i o těch nádorových. Užívání oleje z plodů působí antioxidačně, pomáhá i při zažívacích problémech – ničí nevhodné bakterie v trávicím traktu (některé studie hovoří i o Helicobakter pyroli, jehož výskyt může za určitých okolností vést k rakovině žaludku). Významná je jeho role při ochraně cév před kornatěním, přispívá k normalizaci krevního tlaku. Olej také pomáhá při regeneraci pokožky při popáleninách či po radioterapii. Působí analgeticky (tiší bolest). Z listů se vaří čaj, který působí preventivně proti vředovému onemocnění žaludku. Užívá se také při dně a jiných zánětech kloubů. Lžíce marmelády z plodů denně účinně posiluje organismus v době nachlazení a chřipek. Při onemocnění usnadňuje vykašlávání a urychluje rekonvalescenci. Účinky této rostliny jsou více než všestranné a také u nás by si zasloužila větší propagaci.

Kam dál?
Zelená lékárna na drobná poranění
Indiana Jones dnešních dnů – geocacher
Okrasné trávy: koncert pro vítr a stébla
Pichlavý dar slunce - Aloe vera

Znáte rakytník? Pěstujete jej na zahradě nebo využíváte jeho přírodních léčivých účinků? Podělte se o své zkušenosti s ostními ve fóru nebo rovnou pod článkem.

 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.