velikost písma: A +/ A/ A -

www.jakspravnerandit.cz

Autor: Michaela Poštulková | komentářů: 0

Co od internetového seznamování očekávat a proč nepropadat předčasné depresi. Jakou se prezentovat fotografií a zda vůbec, co na sebe prozradit hned a co si nechat pro sebe. Přečtete si náš manuál úspěšného internetového randění.



Internetové seznamování je standart – snadný, rychlý a bez závazků
Doby, kdy byly internetové seznamky opředeny nelichotivým hávem „poslední štace“ pro ty „věčně neúspěšné“, jsou dávno pryč. Na internetu se seznamují sebevědomí teenageři, zaneprázdnění podnikatelé, mladé maminky, ti, kdo se chtějí rozptýlit z předchozího vztahu, i senioři. Registrují se ti, kteří nemají na klasické seznamování čas nebo chuť, ti, kteří jsou stydlivější, i ti, kteří moc dobře vědí, že jsou tu „k mání“ všichni ostatní. Z internetové seznamky – podivínské novinky na trhu s navazováním kontaktů – se stala realita běžného dne. Jen do toho!

Delší vztah naváže každý čtvrtý aktivní uživatel
Na fenomén seznamování po síti ukazují nejen četné demografické a sociologické studie, ale i samotná návštěvnost různých seznamovacích fór. Velké seznamky mají desetitisíce uživatelů a v posledních letech se navíc procentuálně vyrovnal poměr žen a mužů. Podle britské studie z roku 2005 dospělo 94 ze 100 internetových flirtování k osobnímu seznámení a ještě vyšší procento lidí si zde našlo, když už ne dlouhodobého partnera, tak alespoň kamaráda nebo milence/milenku. Dlouhodobý partnerský vztah trvající nejméně několik měsíců si zde údajně najde až 25 % uživatelů, kteří se skutečně aktivně seznamují.

Kvůli internetu jsme více zklamaní a hůře se zamilováváme
Internetové seznamování však má ze statistického hlediska i své nevýhody. Ti, kdo se po úvodním online flirtování setkají, mají oproti „klasicky seznámeným“ citelnější problémy se zamilováním nebo s přeskočením pověstné jiskry. Mnohem častěji u těchto vztahů nepřichází zamilovanost spontánně, ale vytváří se až postupem času, během něhož se oba zúčastnění poznají v reálu. Tento typ seznamování provází také mnohem častěji lítost z nenaplněných ideálů a rozčarování ze skutečné osoby po pár setkáních. Ze samostatného, životem protřelého šviháka se stane citově vyprahlý hulvát, ze sebevědomé optimistické ženy třeba neurotická perfekcionistka. Zklamání je o to silnější, že si člověka během společných chvil u klávesnice zidealizujeme. Více v něj věříme, více doufáme. To je ovšem riziko, které nelze obejít.

Vyzkoušejte Seznamku serveru Žijeme naplno.cz.

Eva i Hanka už zkušenosti mají
Výhody i úskalí internetového seznamování dokládají dva příběhy Evy (55) a Hanky (57). Eva si přítele vyhlédla na vernisáži v jednom malém moravském městě. Společné přátele neměli, takže je nikdo neseznámil. Eva věděla jen to, že je nadšený horolezec. Ještě týž víkend prošla všechna horolezecká fóra a diskuze a nakonec jej našla. Společně si vyměnili několik neutrálních diskuzí o horolezectví, ale Evě se zdálo, že se princ příliš nechytá. Nechtěla se vnucovat a tak pokusy o seznámení na čas vzdala. O to překvapenější byla, když od svého sportovce našla vzkaz na seznamovacím fóru: „ty asi doopravdy nelezeš, viď…“. Eva evidentně zaujala, byť i tím, že o problematice nevěděla zhola nic. Díky profilu na seznamce navíc bylo jejímu online partnerovi jasné, že je nezadaná. Několik schůzek z toho nakonec bylo.

Hanka takové štěstí neměla. Na svém profilu o sobě vyzradila takřka všechno včetně adresy bydliště a fotek svých dětí. Učaroval jí naopak sebevědomý Marco, který o sobě nedával znát takřka nic. Marco evidentně věděl, jak na ženy a tak Hance napovídal vše, co chtěla slyšet, i něco navíc. Plánoval společné schůzky a dovolené, které ale na poslední chvíli rušil kvůli tíživé rodinné situaci. Hance vůbec nedocházelo, že se za hraným porozuměním skrývá pouhá vypočítavost. Když jí ale přišla druhá naléhavá žádost o virtuální finanční výpomoc, Marca rychle ze svého virtuálního světa vymazala. Ten pak na její adresu poslal ještě několik sebelítostných psaní, osobně se ale k jejím dveřím nikdy neodvážil. Asi věděl proč.

Přečtěte si také: Taneční kavárna pro zralé a zkušené

Tipy na efektivní randění po internetu
Statistiky hovoří jasně – fotka ano. Na krátké inzeráty bez fotografie odpoví až několikanásobně menší počet lidí, než na obdobné texty s fotografií. Ačkoliv si myslíte, že na všech fotkách vypadáte tlustě/nemožně/plešatě/sešle, rozhodně nejméně jednu na internet umístěte. Tím, že dáte „všanc“ svou tvář, totiž podprahově dáváte najevo, že to se seznámením myslíte vážně. Nelžete moc a zásadně. Uberte si pět let a pět kilo, ale ani o píď víc. Nezapírejte manžela/manželku, byť už třeba nežijete ve společné domácnosti.

Zdůrazněte dvě své přednosti. Zvláště muži se často dělají mistry světa ve všech ohledech a nechtěně tak odrazují ženy, se kterými by si rozuměli, ale které už mají samozvaných chlubilů plné zuby. Jste nadšený sběratel či rád/a plavete? Měl/a jste neobvyklé zaměstnání nebo je vaším tajným snem tandemový seskok? Pokud se prezentujete dvěma, třemi zajímavými informacemi, snadněji se vycvičeným internetovým surfařům dostanete pod kůži.

Přečtěte si také: Život v síti – sdílejte jen to, co opravdu chcete

Neočekávejte vše a hned, neidealizujte si svého partnera. Je to bohužel vždy tak, že až do první schůzku nemáte NIKDY jistou, že na druhé straně nesedí znuděný školák, nehumánní začínající „spisovatel“ nebo podivín jiného pohlaví, než za které se vydává. Neseďte nalepeni na obrazovce celé dny, ale pro sebe – i pro druhé se udělejte vzácnými. Ukončete chatování s tím, že jdete pracovat na zahradu, nebo s tím, že máte schůzku s rodinou či přáteli. Nejste přece otrok virtuálna a počítač by vám neměl narušit váš obvyklý životní styl.

Registrujte se na specifické seznamce. Zdálo by se, že na velké seznamce bude „větší výběr“, záhy ale zjistíte, že partnery podle svého gusta naleznete spíše tam, kde vás spojují specifické zájmy nebo věk.

Seznámení vždy směřujte k osobnímu setkání. Pokud nehledáte jen kamaráda/dku na pokec, vždy si chtějte vše ověřit „naživo“. Vykrucuje se váš online partner i po čtvrté prochatované noci? Dejte od toho ruce pryč. Nejspíš hledá jen virtuálního přítele nebo o skutečné seznámení vlastně nestojí.

Kam dál?
Hledat lásku přes seznamku je dlouhodobý trend
Nestyďte se navštívit „večer pro nezadané!“
HOAX – nešiřte poplašné zprávy!
E-maily vás udrží ve spojení

Využíváte služeb internetové seznamky? Hledáte na internetu kamaráda/dku, partnera nebo milence/ku? Pište nám svoje zkušenosti, tipy a názory na seznamování po internetu do fóra nebo pod článek.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.