velikost písma: A +/ A/ A -

Saunování podle nestora

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

TÉMA TÝDNE: Nestorem je MUDr. Antonín Mikolášek, známý autor mnoha knih na téma saunování, sám jeho velký propagátor.

Pane doktore, saunování je už mnohdy běžnou součástí našeho života, každé wellness cetrum i plavecký bazén má
saunu. Kde hledat začátky saunování u nás? Kdy byl jeho největší vzestup?

U nás se po skončení totality podle vzoru západních zemí rozšířilo jako součást bazénů a různých fitness center zřizování teplovzdušných komor (říkám tomu termária), které jsou nazývány saunami. Nemám – až na to pojmenování „saunou“ – nic proti tomu, protože v každém případě poskytují dostatečně účinnou tepelnou stimulaci, která je rozhodující pro zisk fyziologických změn v organismu, nutných pro regeneraci a odolnost.

Vedle toho vznikají tisícovky průmyslově vyráběných saunových kabin, které v obydlích všech typů umožňují napodobit pravou saunu. Za pravé sauny považuji sauny, které jsou umístěny v čistém přírodním prostředí a nejlépe odpovídají finským lidovým „koupelnám“.

Saunování se začalo rozšiřovat od 50. let minulého století hlavně zásluhou lékařů, kteří veřejnost přesvědčili, že nejde o nebezpečnou proceduru, naopak, že saunování přináší lidskému organizmu prospěch jako prevence a podporu léčení při některých onemocněních. Toto hledisko převážilo názor, že saunování je možné jen pro absolutně zdravé. Po převratu se po určitém snížení zájmu saunování opět rozběhlo a není divu, že se stalo mnoha rozumným lidem součástí životního stylu.

První článek k tématu čtěte zde.

Vy jste nestorem saunování, co vás hlavně přesvědčuje o tom, že saunování je zdraví prospěšné.
Říkám si „nestor saunování“, neboť saunuji pravidelně od roku 1954, tedy 57. rok. Nestor se ovšem může hodit i na mou věkovou kategorii, protože jsem se právě stal pošesté pradědkem. Pátrám ovšem po někom, kdo by tuto „funkci“ převzal, zatím vím jen o dvou viceseniorech.

Ve kterém ročním období je vhodné do sauny hlavně chodit?
Do sauny chodit je možné třeba každý den, ale používat fyzikální prostředí, které si vytváříme v saunové prohřívárně a ochlazovně, stačí jednou za týden. V našich podmínkách není potřeba v létě pravidelně saunovat, jestliže se často vyhříváme na slunci a koupeme v chladné vodě. Tu jde o tzv. ezofylaxi, tedy stimulaci funkcí organizmu používáním rozličných fyzikálních podnětů, které poskytuje letní klima. Saunování je vlastně alternativou této letní aktivity a plně ji právě v chladném období roku nahrazuje. Ale i v létě jsou chladné deštivé dny, proč se nevysaunovat?

Na které orgány především saunování blahodárně působí? Jsou onemocnění, jimž může zabránit?
Pobyt v saunové lázni vyvolá reakci prakticky všech tělesných orgánů – i nehty po saunování změknou a vlasy zvláční. V podstatě jde o termoregulační děje, které se v intenzivním teple snaží udržet co nejdéle normální vnitřní tělesnou teplotu. Tato obrana je po určitou dobu velmi účinná a projevuje se pocením, které ochlazuje kůži; urychlením krevního oběhu, které napomáhá k odvodu tepla z vnitřku organizmu; k ovlivnění činnosti vegetativního nervstva a hormonálního sytému a celé řadě momentálních reakcí tělesných orgánů a systémů. To vše nakonec vyvolá blahodárnou psychickou a somatickou relaxaci především a příznivé změny v organismu.

Sauna pomohla paní Kateřině zvládnout rozchod s manželem. Přečtěte si její příběh již tento čtvrtek.

Jaké má saunování zdravotní účinky?
Přečteme-li si některé reklamní prospekty, které nabízejí různé teplodárné produkty, jistě každého potěší, jak zázračně působí na všechny nemoci. Ani jeden z těchto produktů (a tedy ani sauna se svou saunovou lázní) nikoho z ničeho přímo nevyléčí. Jednotlivý běh saunování a zejména jejich pravidelné opakování však dokáže omezit výskyt zejména respiračních viróz a to je u těchto houfných onemocnění na podzim velice významné. A možná by to pro celkový účinek saunování úplně stačilo.

Někteří lidé saunování nesnášejí, ví se proč?
Proč někteří lidé nesnášejí sanování, může záviset na několika okolnostech. Předně takový klient saunování asi neabsolvoval řádně přípravnou fázi saunových běhů, tedy umytí, osprchování, frotáž ručníkem. Tím vším je usnadněn první styk s horkem. Někteří lidé si stěžují na pálení nosu. Dochází k němu až po několika minutách a je to většinou signál k opuštění horka. Pálení nosu se snadno zabrání přikrytím nosu dlaní či opláchnutím vodou. Většinou nesnášenlivost saunové lázně a horka vůbec uvádějí lidé, kteří nesnášejí kdeco a nechtějí překonávat různé osobní nesnáze.

Kdy by člověk do sauny neměl chodit, mám na mysli choroby, kterým by saunování nedělalo dobře, můj laický názor například – zvýšený krevní tlak.
Saunovat se nemá při jakémkoli akutním onemocnění – s horečkou, při úrazu, mokvavých ekzémech, jakémkoli zhoršení chronického onemocnění, neléčené hypertenzi (zde záleží na stadiu nemoci), epilepsii, cukrovce aj. Vždy je třeba dbát doporučení lékaře.

Čtěte také: Masážní kartáče a žínky očistí tělo i duši

Jistě máte mnoho zkušeností i se saunováním dětí, poraďte, od jakého věku by se už mohly saunovat?
V rodinných saunách může matka začít se svým dítětem krátce saunovat nejlépe od 3 měsíců věku, většinou děti začínají saunovat od 3 let ve školkách. Zde je vypracována podrobná metodika saunování s těmito dětmi a originální české zkušenosti se skupinovým saunováním dětí budou předvedeny na mezinárodním semináři na podzim v Praze. Jsem proti saunování malých dětí společně s jinými dospělými; jsem pro takové saunování jedině s vlastními rodiči, a to z hygienických a fyzických důvodů.

Opakem saunování je kryoterapie, jaký máte na léčbu mrazem názor?
Kryoterapie je svým účinkem podobná saunové lázni. V obou případech jde o vyvolání obranných termoregulačních dějů vlivem intenzivního fyzikálního podnětu, které má celkovou odezvu. Rozdíl spočívá jak v délce expozice podnětu, tak také v tom, že vzduch v saunové kabině, byť horký, je adekvátnější prostředí pro člověka než vysoký mráz.

Kam dál?
Jak muži snášejí, když jejich partnerka stárne
Proč je sexy prádlo pro muže přitažlivé
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Od roku 2012 porostou penze pomaleji
V chytrém květináči rostlina neuschne

Čím přitahuje saunování vás? Bojíte se rizik spojených s pobytem v horku? Pozdělte se o své zkušenosti na toto téma ve fóru nebo pod článkem.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Rozhovor, Téma týdne