velikost písma: A +/ A/ A -

Chůze jako sport? Ano!

Autor: Iva Mušálková | komentářů: 0

Chůze patří k nejpřirozenějšímu pohybu člověka. V posledních letech však přibývá lidí, kteří ujdou za den sotva pár kroků, a to zejména od křesla k lednici. Jakmile opustí práh svého bytu, už se nechají vozit, nosit, zvedat…

Zdaleka se to netýká jen seniorů. Civilizace v podobě výtahů, automobilové dopravy, jezdících schodů a chodníků však nemá jen svou příjemnou stránku. Pohodlí si vybírá daň v podobě ztráty fyzické kondice, narůstající obezity, kardiovaskulárních onemocnění, zhoršení metabolismu, postižení kloubů…

10 000 kroků ke zdraví
Lékaři doporučují ujít denně asi 10 tisíc kroků. Ale není krok jako krok, takže převedeno na srovnatelnější míry: denně bychom měli ujít nejméně 2,5 kilometru.
Na to, aby člověk začal chodit, není pozdě v žádném věku. Jde o sport vhodný pro všechny. Každý může uzpůsobit intenzitu chůze svému věku i kondici. Chodit se dá za každého počasí. Seveřané dokonce říkají, že neexistuje špatné počasí, ale špatné oblečení. Několik rad pomůže začít…

Pořiďte si dobré obutí
Sportovní boty s odpruženou podrážkou tlumí nárazy na tvrdém povrchu a šetří tak naše klouby. Důležitý je i prodyšný materiál, který udržuje chodidla v komfortu. A také by neměl promoknout. Mnoho starších lidí nedá dopustit na koženou obuv a s tím nelze než souhlasit. Mnoho moderních materiálů používaných v obuvnictví však některými vlastnostmi kůži předčí.

Oblékněte se podle počasí
Počítejte s tím, že se zejména při ostřejším tempu zapotíte. Pokud tedy nechcete následně prochladnout, volte raději více vrstev. Přímo na tělo preferuje někdo bavlnu, jiný prádlo z tkanin, které odvádějí pot od těla. Počet vrstev regulujte podle venkovní teploty. Navrchu byste měli nosit nejlépe lehké oblečení, které ochrání před větrem i deštěm, ale zároveň odvádí pot. To je důležité, protože jinak budete po prvním menším výstupu promočeni vlastním potem.

Pořiďte si turistické hole
Ty k nám dorazily ze severských zemí a pro mnohé už se staly nepostradatelným pomocníkem. Nejenže pro starší zajišťují zejména v nerovném terénu stabilitu, ale také výrazně odlehčují kloubům. Hlavně kyčelním a kolenním. Lékaři tvrdí, že až o 40 %! Chůze s holemi také zvyšuje energetický výdej, což je příznivá zpráva pro ty, kdo chtějí několik kil shodit.

Nezapomeňte na svačinku
Zejména když už si na chůzi zvyknete a vydáte se na delší výlety. Důležité jsou hlavně tekutiny – minerální voda, čaje. Hlavně v horkém počasí je třeba tekutiny pravidelně doplňovat. Jako rezervu energie, která by vám mohla najednou chybět, mějte při sobě alespoň müssli tyčinku nebo kousek hořké čokolády.

Poperte se s leností
Pokud jste dosud nechodili nebo jste po nemoci, začněte pozvolna. Stačí třeba vystoupit o zastávku dříve, do schodů chodit pěšky, za drobnými nákupy vyrazit bez auta. Pravidelná krátká procházka před spaním namísto vysedávání u televize zlepší nejen kondici, ale také samotný spánek. Choďte alespoň ve dvou, budete se vzájemně podporovat. Úplně nejúčinnější na lenost je pořídit si čtyřnohého miláčka. Ten už vás donutí vyrazit z bytu hned několikrát za den.

Zvyšujte zátěž
Když jste už pravidelné chůzi přivykli, stane se to někdy i novou závislostí, pracujte na zlepšení kondice. Postupně zvyšujte zátěž. Střídejte úseky pomalé chůze s úseky, které ujdete ostřejším tempem. Ty postupně prodlužujte. Rovinu zaměňte za mírné stoupání. Zvyšujte také počet nachozených kilometrů. Vyrazte na výlet do hor.

Nepřežeňte to!
Není dobré se po létech nečinnosti vrhnout do sportování, tedy i do chůze, po hlavě. Vždy mějte na paměti svůj věk a zdravotní stav. Jak rychle a kolik byste tedy měli chodit? Ujděte tolik, abyste ráno vstali z postele a necítili všechny svaly v těle. A choďte tak rychle, abyste se sice mírně zadýchali, ale zároveň jste ještě stačili povídat si s přítelem. Když sotva popadáte dech, zvolněte! Nejste na trestné výpravě. Chůze vás musí bavit a protáhnout, nikoli zničit!

Vydržte!
Ani posilovna dvakrát za týden totiž neprospěje vašemu zdraví tolik jako pravidelná denní, byť ne tak intenzivní aktivita. Je to jeden z posledních poznatků vědců. Když se vám zrovna nechce, není hezky, zkuste si naplánovat nějaký zajímavý cíl cesty – návštěvu zajímavého místa, hradu, muzea, nebo třeba pivo v nějaké malebné hospůdce.

Čtěte také:
Trpíte zácpou? Zkuste rebarboru.
Zahrady pro lenošení
Perlová, zlatá a diamantová svatba – jak ji oslavit?
Podzimní cvičení – návrat do tělocvičny

Paní Eva Charouzová napsala do diskuzního fóra:"Pro dobrou kondici téměř denně chodím 6 km,o víkendu i více za loňský rok to bylo celkem 500 km, letos už mám 446 km. Pravdou je že je to pohyb v lesích Orlických hor i podorlicka po turistikých trasách chodíme tak s kamarádkou je to prima."

Už jste chůzi s holemi vyzkoušeli? Víte, že některá města a městské části pořádají ZDARMA Nordic walking opro veřejnost pod vedením zkušených instruktorů? Poraďte ostatním stejně jako paní Eva v diskuzním fóru svoje tipy a triky na to jak začít, kde chodit a proč vás tato aktivita baví. Najdete nás také na facebooku.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Nordic walking