velikost písma: A +/ A/ A -

S větrem v zádech i v plachtách

Autor: Jana Moravcová | komentářů: 0

Jste prarodiče, jejichž děti a vnoučata si nedovedou představit prázdniny bez kola, kdežto vy byste raději strávili dovolenou lenošením u moře a poznáváním místní kultury? Poradíme vám, jak strávit dovolenou s celou rodinou, kde se určitě nikdo nudit nebude.

Aktivní letní dovolenou, která spojuje pobyt u moře a sportovní vyžití, nabízí „cyklojachta“. Probrázdíte s ní vody Jadranu, podniknete nenáročné výlety pěšky či na kole, nebo budete lenošit, užívat si sluníčka a průzračného moře. Vyzkoušejte plavbu na cyklojachtě mezi chorvatskými ostrovy, konkrétně dalmatskými. My jsme zažili velmi poklidnou plavbu po teplém moři mezi ostrovy a členitým pobřežím s historickými městečky, příjemnými cyklistickými terény, krásnou přírodou a přátelskými lidmi. A samozřejmě nechybělo ani posezení u dobrého chorvatského vína.

Jak taková dovolená na cyklojachtě vypadá?
V chorvatském přístavu Krilo-Jesenice se naloďujeme na cyklojachtu. K našemu překvapení jsou kajuty opravdu luxusně vybavené a na palubu se kromě kol vejdou i lehátka na odpočinek a opalování. Zvědavě obhlížíme složení naší skupiny a my mladší jsme zvědaví, jak proběhne několikagenerační dovolená ve skupině 30 lidí, kde nejmladšímu členovi je 10 a nejstaršímu 69 let. Ale to už zvedáme kotvy a brázdíme vody Jadranu směrem k ostrovu Brač. Moře je klidné, nebe slunečné, oběd na lodi vynikající. Večer v přístavu Milna trávíme v hospůdce u místního červeného vína Bolský plavac a senioři nám vyprávějí, co všechno už na kole sjezdili. No, uvidíme, co nám zítra ukážou.

Mládí zůstalo na lodi
Druhý den ráno se při snídani dozvídáme, že hned první cyklovýlet bude ten nejdelší, s volitelnými trasami kolem 60 kilometrů z Milny do Bolu k vyhlášené chorvatské pláži Zlatni rat. Nechceme se zničit hned na začátku (máme přece dovolenou), proto my „mladí“ zůstáváme na lodi. K našemu velkému překvapení o dvě generace starší účastníci nadšeně sundávají kola a nasedají. Pobízejí nás, ať jedeme také, ale my už jsme se rozhodli plout na jachtě. Opalujeme se na palubě a po cestě se koupeme v průzračně modrém moři. Když připlouváme do Bolu, někteří senioři už dorazili do cíle a líčí, jak nádherné byly výhledy po strmém výjezdu na Vidovu Goru. Trochu litujeme, že jsme také nenasedli na kola, tak se alespoň pěšky vydáváme na nejkrásnější chorvatskou pláž Zlatni rat. Večer zvedáme kotvy a zanedlouho vplouváme do přístavu Jelsa na ostrově Hvar. Vlahou noc trávíme v místní hospůdce u piva pro nás s poetickým názvem Staročeško.

Levandulové mámení
Další den nás čeká jízda přes ostrov Hvar do stejnojmenného města. Cesta z Jelsy vede malebnou krajinou mezi olivovými háji a malými, kameny ohraničenými vinohrady do městečka Stari Grad, které je zapsáno v seznamu UNESCO. Procházíme se kamennými uličkami s příjemným chládkem, abychom za chvíli stoupali za městem táhle vzhůru nad rozlehlý a hluboký Starigradský záliv. Cesta je sevřena mezi skalními masivy. Všude je cítit nádherná vůně, protože právě kvete levandule, které je všude plno. Konečně jsme po devítikilometrovém stoupání na vrcholu, kde na nás jako zázrakem čeká malá restaurace s místními specialitami. Teď už zbývá jen sjet pohodově dolů do městečka Hvar. Po prohlídce historické části města se za odměnu za dnešní výšlap koupeme na jedné z místních pláží. A protože cyklotrasa byla dnes opravdu krátká, odpoledne plujeme na ostrov Vis. Cestou zastavujeme na koupání a dokonce v dálce vidíme skákající delfíny. Ale to už připlouváme do uzavřené viské zátoky sv. Jiří, kde pozornost každého upoutá honosná stavba na levém břehu zátoky. Je to Česká vila (Češka vila), při pohledu zblízka značně ohlodaná zubem času. Kotvíme naproti vile, kde se rozkládá přístav Vis. Večer se scházíme na palubě lodi a ti dříve narození nám poutavě vypravují o historii ostrova Vis, kde měl Tito za 2. světové války své sídlo. Je vidět, že léta navíc někdy rozhodně nejsou na škodu.

Titova jeskyně
Ráno opět stoupáme (tentokrát již mnohem mírněji) z Visu, odkud naše cyklotrasa pokračuje do přístavu Komiža. Cyklistická trasa dnes není nijak náročná, nicméně v horkém počasí se moc šlapat nechce. V Podšpilje nás skupina „staříků“ vybízí, abychom s nimi jeli či spíše šplhali do neuvěřitelného kopce podívat se na Titovu jeskyni. S díky odmítáme a spíše než jedeme se v horku plížíme k přístavu Komiža. Po chvíli nás už opět předjíždí skupinka dříve narozených a vypráví o jeskyni. Konečně jsme v cíli. I když 30 km není zase tak moc, v horkém počasí jsme opravdu unaveni. Až na seniory, kteří už na nás rozverně mávají z hospůdky.

Zkušení udávali tempo
Ráno nás čeká plavba na ostrov Biševo. Na pláži přestupujeme do malé loďky a plujeme do Modré jeskyně, po prohlídce nastupujeme znovu na naši cyklojachtu a plavíme se na poslední zastávku na dalmatských ostrovech, do přístavu Maslenica na ostrově Šolta. Odtud se vydáváme na krátkou vyjížďku do Stomorské, kde nocujeme v přístavu. Je to naše poslední noc a ráno se budeme vracet zpět na chorvatskou pevninu do přístavu Krilo-Jesenice. Každopádně si všichni slibujeme, že znovu někam všichni společně vyrazíme. I když se trochu bojíme, abychom od starších nedostali při cyklistice „na frak“.

Dovolená, na kterou se nezapomíná
Na dovolenou na cyklojachtě je nejlépe vyrazit s cestovní kanceláří, protože se nebudete muset starat o parkování auta v chorvatském přístavu po dobu plavby. Vzhledem k počasí se na kolo vydejte buď v červnu nebo koncem léta, kdy už nejsou taková horka a cyklovyjížďky jsou velice příjemné.

Kam dál?
U moře buďte aktivní
Tipy pro snadné cestování
Podnebí jako lék 1. díl
Mohou senioři výhodně cestovat? Ano!

Preferujete klasickou dovolenou, nebo rádi zkoušíte něco nového? Dáváte přednost aktivnímu odpočinku nebo lenošení? Diskutujte na toto téma v diskuzním fóru. Vstup do diskuze zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Léto 2011