velikost písma: A +/ A/ A -

Senioři volají o pomoc

Autor: Andrea Cerqueirová | komentářů: 0

Paní Božena nemá šrámy na těle, ale na duši. Vnučka i dcera z ní jen tahají peníze. Násilí na seniorech je často psychického rázu a nejen Božena může využít bezplatnou krizovou linku Senior telefon.

Jen loni se na bezplatnou krizovou linku 800 157 157, provozovanou občanským sdružením Život 90, obrátilo asi 12 tisíc seniorů, z toho 222 s prosbou o pomoc nejen kvůli fyzickému násilí, ale také psychickému týrání, zanedbávání péče a zneužívání peněz a majetku.

Na Senior telefon se dovolala kupříkladu žena, popisující psychické i fyzické násilí své sousedky seniorky, která žije ve společném bytě se synem. Ten se před rokem vrátil z vězení a seniorku nyní opakovaně napadá. Volající žena se tázala, jak může paní pomoci. Sociální pracovník ženě doporučil, aby číslo nabídla přímo týrané seniorce. Dále ji informoval, že v akutním případě ohrožení může zavolat policii, která má podle zákona možnost vykázat syna z bytu na deset dnů, během kterých může týraná seniorka podat k soudu návrh na předběžné opatření. Soud pak může vykázání prodloužit až na jeden rok.

Více se dozvíte v článku: Domácí násilí: jak se bránit?

Na Senior telefon zavolala také rozrušená žena, která se svěřila s tím, že byla na kávě s přítelkyní a seznámila se tam se sympatickým mužem. Ten jí nabídl odvoz domů, pak ji ale přinutil, aby ho vzala do bytu, kde ji zbil a znásilnil. Žena během hovoru prožívala pocity studu, byla ráda, že se může svěřit na anonymní lince. Sociální pracovnice krizové linky se snažila ženě poskytnout podporu v nelehké situaci, zjišťovala fyzické zranění a ženě doporučila lékařské ošetření. Žena uvedla, že navštíví pohotovost. Sociální pracovnice zároveň seniorce vysvětlila, že se stala obětí trestného činu a může se obrátit na poradnu Bílého kruhu bezpečí. Probrala s ní také možnost podání trestního oznámení.

Násilí i ve zdravotnických zařízeních
Kolik seniorů se s týráním či zanedbáváním setkalo? V Česku zatím neexistují souhrnná data. Podle slov ředitele Života 90 Jana Lormana má zkušenost s nějakou formou násilí více než 20 % lidí starších šedesáti let. Podle analýzy Marie Hříbalové „Týrání, špatné zacházení, zanedbávání“ to ale není definitivní číslo. „Většina případů násilí na seniorech zůstává skryta, utajeno zůstává kolem 85 % případů,“ uvádí Hříbalová. Ale asi jen 4 % starších lidí, kteří se s násilím někde svěří, souhlasí s následnou pomocí.“

Na aspekty násilí na seniorech upozorňuje pětadvacetiminutový dokumentární film Abusus v Čechách. Byl natočen za podpory Evropské komise a českého ministerstva zdravotnictví a zachycuje skutečné příběhy. Ve zdravotnickém zařízení bylo kupříkladu seniorce, která potřebovala akutně hospitalizaci na neurologii, řečeno, že ji tam objednají, až se přestane pomočovat. Jiná starší žena, podle slov její vnučky, která si ji nakonec vzala domů, dostávala v zařízení, pokud spadla z postele, jako malé dítě na holou, nebo byla přivazována k posteli s odůvodněním, že „zlobila“. Jinde zase nechávali několik hodin mrtvé lidi na pokojích s ostatními.

Film dokumentuje násilí i mimo zdravotnická zařízení. Starší nehybný pán vyprávěl, jak ho manželka zavírala do místnosti s malým okénkem, kde byl takřka bez stravy a bez návštěv. Vysvobodil ho až lékař, který ho převezl do léčebny. Jiná žena zase postoupila byt a chalupu synovi a snaše. Nejprve ji navštěvovali a ona na chalupě trávila jaro či léto. Později se jí neozvali. Dozvěděla se, že chalupu prodali, odstěhovali se do zahraničí a ji prohlásili za mrtvou. Jiný syn matku přivazoval k židli, bral jí důchod. Sociální pracovnice jí nabídly pomoc, dnes žije v domě seniorů a pracovnice sepsaly na syna žalobu.

Stereotypy v médiích
V rámci nedávného semináře, věnovaného právě násilí na seniorech, představil vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb připravovanou zprávu a memorandum zmocněnce a Výboru proti diskriminaci Rady vlády pro lidská práva. V dokumentu je zmíněn i vliv médií. Ta totiž názor společnosti na seniory a postoj k nim často formuje. Mnohdy negativně. „V mediálních sděleních zpravidla nenajdeme otevřeně dehonestující vyjádření namířená proti seniorům. Na první pohled je většina sdělení nenapadnutelných, ale ve skryté rovině odkazují ke stereotypu seniorů a stáří ve společnosti zažitému. Tak přispívají k jejich sociálnímu vyčleňování ze společnosti a ke zvětšování mezigenerační propasti,“ je uvedeno v chystaném memorandu.

Podle dokumentu zaujímají v televizním zpravodajství zprávy týkající se seniorů přibližně 20 % prostoru – v ČR je přitom přes 14 % osob starších šedesáti pěti let. Jako senioři jsou podle dokumentu v českých médiích paušálně označovány osoby starší nejen padesáti, ale i čtyřiceti let. Zpravodajství je navíc často „ageistické“, jehož specifickou formou je podle dokumentu mluva jako s malými dětmi. Coby příklad je uvedena kupříkladu citace psychologa, zveřejněná 6. 4. 2004 v deníku Mf Dnes: „Podle odborníků jsou největší šancí pro důchodce při jejich orientaci v současném dění příbuzní, kterým věří. Ti je musí upozornit na nebezpečí, která jim od neznámých lidí hrozí a neustále jim opakovat, že nesmí otvírat nikomu neznámému.“

Doporučení ze zprávy a memoranda jsou mimo jiné tato: hledat nová témata a prezentovat, že aktivní senioři jsou pravidlem, nikoli výjimkou, reflektovat každodenní život a aktivity seniorů, jejich stížnosti i úspěchy, diferencovat, protože senioři nejsou heterogenní skupinou, negeneralizovat, zvážit, zda je vždy nutné uvést věk, vyvarovat se infantilizaci seniorů nebo jejich dehonestování prostřednictvím nevhodných pojmenování, neužívat „alternativní“ označení: babička, stařenka či děda, využívat komentářů odborníků, kteří se tématům seniorů dlouhodobě věnují a mají obecnější vysvětlení.

Kam dál?
Bezplatné poradny pro seniory
Komunikujte se svou rodinou
Práce z lásky
Nevyhovuje vám váš lékař? Nestyďte se ho změnit!
Vydědit nelze každého!
Právo doživotního užívání
Je vnouček pěkný prevít? Hoďte to za hlavu!

Máte s týráním seniorů osobní zkušenost? Využili byste bezplatné linky Senior telefon? Víte, že něco takového existuje? Vnímáte násilí páchané na seniorech jako závažný celospolečenský problém, který sice existuje, ale raději se o něm nemluví? Diskutujte s námi na toto téma. Vstup do diskuz zde.
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.