velikost písma: A +/ A/ A -

Kam s vnoučaty

Autor: Táňa Pikartová | komentářů: 0

19. 1. – 26. 1. 2011 Vybrali jsme pro vás vskutku velké zážitky. Pozveme vás na výstavu o skvělém českém herci Janu Werichovi, také na exotický výlet do jižních Čech a na lyže – jednak na Rejvíz a také do Říček, kde si mohou zalyžovat malí i velcí hned na čtyřech sjezdovkách.

Osada Rejvíz, jedna z nejkrásnějších lokalit na Jesenicku
Až na Rejvízu, nejvýše položené osadě v Beskydech, odepnete běžky a budete se rozhlížet po restauraci, kde byste se zahřáli u dobrého čaje, zkuste Penzion Rejvíz. Mají zde specialitu, kterou jinde nenajdete – židle, kterým se zasmějete. V roce 1890 koupil restauraci jistý pan Brauner, truhlář z Jeseníku, který se rozhodl vyzdobit prostory restaurace svérázným způsobem. Začal dřevěnými tapetami kolem stěn a pokračoval vyřezávanými židlemi, jejichž opěradla zdobil podobiznami zdejších štamgastů. Stálý host, jehož podobu zvěčnil v židli, musel truhláři zaplatit a pokaždé, když přišel do hospody, měl svoje místo jisté. Mezi někdejší „klienty“ patřili: farář, fořt, kostelník, ale najdeme tu i některé současníky, například cyklistku Ladu Kozlíkovou. Svou židli si tu můžete nechat vyřezat za poplatek i vy.
www.rejviz.com



Za Janem Werichem do pražské kavárny
Unikátní výstava je pro dospělé nevšední vzpomínkou na legendární osobnost Jana Wericha, pro vnoučata zase připomínkou člověka, kterého znají jako autora knihy Fimfárum nebo pekařova císaře a obráceně. Výstava je uspořádána při příležitosti 106. výročí jeho narození a k vidění je od 14. ledna do 6. února letošního roku v Cafe Patio na pražské Národní třídě.
Prohlédnete si tady vzácné archivní fotografie i osobní věci pana Wericha, například originály kostýmů, které oblékal právě jako Císařův pekař. A co vás bude zvlášť bavit, je ochutnávání lákavého menu, které budou v kavárně připravovat podle hercových oblíbených receptů. To vše za doprovodu melodií Jaroslava Ježka.
www.patio.cz



Exotický zážitek v jižních Čechách
Představte si zasněženou krajinu, ve které rozvážně plavným krokem kráčejí velbloudi. Nic neobvyklého v okolí obce Bítov. Když takový výlet dopřejete sobě i svým vnoučatům, jistě na neobyčejný zimní zážitek jen tak nezapomenou.
Můžete být bez obav, velbloudi jsou zvířata mírumilovná a klidně si před vás sednou nebo dokonce i lehnou, abyste si na ně mohli pohodlně nastoupit. Usadíte se mezi hrby a na povel velbloudáře, který vás bude celou cestu doprovázet, můžete vyšlápnout zimní krajinou pohupováni na hřbetě zvířete, jehož domovinou jsou teplé kraje. Zvláštní kombinace, ale je to tak. A když se vrátíte z výletu, můžete se ještě občerstvit v jurtě a zakusit alespoň na chvilku nomádský život.
www.velbloudi.cz

V Říčkách se lyžuje na čtyřech sjezdovkách
Ski centrum Říčky v Orlických horách najdete na jejich jihovýchodní straně na vrchu s názvem Zakletý. Přijet sem můžete se sjezdovkami, snowboardy i s běžkami. Na kopec vás dopraví čtyřsedačková lanovka. Z vrcholu se můžete vozit dolů anebo se vydat po hlavním hřebenu Orlických hor na běžkách. Že si ještě na lyžích nejste moc jistí? Nevadí. Zdejší lyžařská škola je pro děti i pro dospělé.
www.skiricky.cz

Foto: autorka

Kam dál?
Navštivte evropské tropy, dokonalou iluzi exotického ráje
Rekonstrukce panelákové kuchyně
Holanďanky a já
Už jste vyzkoušeli BIO bedýnky?

Máte tip na zajímavý výlet, kde jste se nenudili vy ani vaše vnoučata? Podělte se o něj s ostatními čtenáři v diskuzním fóru, přímo pod článkem, nebo nám napište e-mail na [email protected].
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.

Dočtěte se více

Příbuzná témata: Kam s vnoučaty?