velikost písma: A +/ A/ A -

Kouzlo alpského podzimu

Autor: Redakce ŽijemeNaplno.cz | komentářů: 0

Pobyt uprostřed nedotčené přírody patří vždy k nezapomenutelným zážitkům. Alpská střediska navíc nabízejí skvělé wellness procedury, při kterých snadno zapomenete na stres všedních dnů a skvěle si odpočinete.



Co všední pracovní den nenabízí, to nabízejí hory: dobrodružství, divočinu, rizika, ale i klid a kouzelné prostředí alpských středisek. Nikde není hektika, ani rámus. Den si můžete užít v bezprostředním kontaktu s nedotčenou přírodou. Lákavá je nejen vysokohorská turistika, ale také cyklistické výlety nebo nordic walking a blahodárné procházky po lesních stezkách a vonících horských loukách.

Čtěte také: Prosluněné lyžování v jarním Tyrolsku

Příroda jako zdroj kondice
Profesor Felix von Cube, autor knihy „Výzva místo rozmazlování“, definuje člověka jako bytost, která původně musela denně zvládat 20 až 30 kilometrů, aby byla schopna přežít. Její šance na přežití rostly nejen se schopnostmi jako je vytrvalost, síla a rychlost, ale také učením se nových dovedností, ať už to byla zručnost, hbitost, koordinace či rovnováha. V průběhu evoluce člověk celou řadu těchto schopností ztrácel a dnes bojuje s civilizačními chorobami – nadváhou, cukrovkou či vysokým tlakem. Mnozí si uvědomují, že život a touha po úspěchu a kariéře je ve skutečnosti šťastným nedělá. Naše tělo se dožaduje rovnováhy. Horská turistika je výborným protipólem stresujících zaměstnání.

Turistika – nejlepší terapie
„Mám dva lékaře, mou pravou a levou nohu,“ říká profesor Christoff Zalpour, který byl u zrodu vědeckého projektu „Let‘s go“, prostřednictvím kterého jasně dokázal, že pravděpodobnost onemocnění kardiovaskulárními nemocemi značně klesá, jestliže se člověk pravidelně pohybuje. Pravidelnou turistiku doporučuje jako geniální širokospektré tonikum k prevenci i léčení civilizační nemocí. Lehká stoupání prospívají srdci, srdce tluče pravidelněji a vhání více krve a kyslíku do celého organismu. Kdo pravidelně vyráží na výlety, zvýší kapacitu a výkonnost plic. Vytrvalostní trénink rovněž zlepšuje krevní tlak.

Alpská protistresová kúra
Tradiční evropská medicína se opět hlásí ke slovu. Dlouho musela živořit ve stínu trendů z Dálného východu – ájurvédy, tradiční čínské medicíny a jiných. Staré poklady zkušených alpských léčitelů jsou znovu objevovány. V čem je rozdíl? Naše buňky „rozeznají“ obsažené látky v tradičních bylinách jako známé a přijímají je. Léčivé byliny používané v tradiční čínské medicíně jsou naproti tomu pro naše buňky naprosto cizí. Cílem tradiční evropské medicíny je dostat opět evropské léčivé byliny do popředí účinných terapií. Jako příklad uveďme oblíbenou sennou lázeň, kterou dnes nabízí celá řada wellness hotelů.

Víte, že...? Seno, které se pro tuto proceduru používá, je směsí suchých květů, semen a listí. Obsahuje cenné léčivé byliny, jejichž účinek se při zábalu rozvine. Senná lázeň uvolňuje svalstvo a šlachy, pomáhá při revmatismu a bolestech zad, podporuje prokrvení, posiluje imunitní systém a stimuluje mysl. Už jste ji vyzkoušeli?

Další informace na:
www.bestwellnesshotels.cz

Máte rádi turistiku? Které jsou vaše oblíbené trasy? Svěřte se na našem fóru, na facebooku nebo přímo pod článkem.

Kam dál?
Gastrotoulky: Čechy
Medvědí král v zemi nikoho
Kam v Bavorsku
Probuďte v sobě Foresta Gumpa
Aikido – objevte umění samurajů
 
 

Diskuze

Možnost přidání příspěvku k článku mají jen registrovaní uživatelé. Registrovat se můžete ZDE. Pokud jste již registrovaný(á) uživatel(ka), nezapomeňte se prosím přihlásit.